Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje cesta k flétně

4. 1. 2012

           Na flétnu jsem se začala učit v šesti nebo sedmi letech kvůli problémům s dýcháním. Ještě i teď si pamatuji, jak mě nebavilo doma cvičit. Poté, co jsem zvládla základy dle prvního dílu známe školy L. Daniela, můj pan učitel rozhodl, že nemá cenu učit se dál, zrovna když mě to začalo bavit, a navrhl mi přejít na klarinet. Po půl roce jsem toho nechala, neměla jsem na to ten správný "fuk". Pak jsem na flétnu nehrála celý druhý stupeň školní docházky. V té době jsem se začala učit na kytaru.

           K flétně jsem se vrátila až na střední škole, kde pan učitel hledal nové členy vokálně-instrumentálního souboru. Za ty čtyři roky jsem se hodně zdokonalila. Ačkoliv po absolvování školy většinou soubor začínal znovu s novými členy, hraji i nadále s členkami první generace, které se schází zhruba jednou do měsíce. Muzicírujeme jen tak pro vlastní potěšení, vystoupení na veřejnosti je poskrovnu.

           V roce 2008 jsem poprvé přičichla k irské muzice. Někdy v létě jsem si koupila svou první irskou flétnu- ladění F z bezového dřeva od p. Kašpaříka. V té době jsem si jen tak hrála, zkoušela jsem oposlouchat nějaké melodie, ale přišlo mi to hodně složité.

           Roku 2010 jsem s kamarády jela poprvé na letní školu irských tanců. Zaplatila jsem si kurz flétny a základy irského stepdancingu. A vrátila se se spoustou nových poznatků a tin- a lowwhistle od M. Zienerta. Náš pan učitel Martin Penič z kapely Shanonn nás učil kromě toho jak zahrát základní ozdoby také všímat si míst, kam se jaká ozdoba hodí a pracovat s melodií. Bylo to hodně náročné pro mě jako začátečníka, ale myslím, že jsem to zvládla dobře. Nechyběla jsem ani na následující škole, kde nás učila moje kamarádka Anka Šůrová ze skupiny Goblin. Naučila jsem se nové "ťúny" a vylepšila všechny dovednosti. V současnosti se počítám za pravidelného účastníka LŠIT a doma víceméně pilně trénuju. Loni v říjnu jsem si pořídila příčnou irskou flétnu z druhé ruky a teď po necelých třech měsících tréninku už dávám i některé"ťúny", co umím na whistle.

         V srpnu 2012 jsme si s mým milým vyrazili na výlet do Severního Irska. Kromě spousty zážitků a fotek jsem si přivezla další přírůstek do své flétnové rodiny- novou příčnou flétnu z růžového dřeva. Jelikož se mi zdá zbytečné mít dvě příčné flétny, hledám zájemce o koupi té původní...

         Letos jsem podlehla další výzvě a pustila jsem se do výroby koncovky nebo možná fujary z bezového dřeva. Zatím je ve stádiu provrtaného klacku, ale už se na ni chystám. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář